barceloneta

Llocs d’interès

El centre històric

Sant Miquel del Port

Els encarregats de la construcció del temple van ser els mestres d’obres Damià Ribas i Francisco Paredes. El 8 de maig del 1753 se’n va posar la primera pedra i el Marquès de la Mina va resoldre consagrar l’església a Sant Miquel, patró de casa seva. La façana original era realçada per tres escultures de l’artista Pere Costa: al centre, Sant Miquel i als costats, Sant Elm i Santa Maria de Cervelló. A l’interior, decorat en daurat i blau, anys després es va afegir el sobri mausoleu del Marquès de la Mina. Durant la Guerra Civil, el temple va perdre la major part de la seva ornamentació originària. L’any 1968 es construí l’altar major actual, i finalment l’any 1992 tornà a la façana amb una nova imatge de Sant Miquel de l’escultor Emili Colom.

Sant Miquel del Port
Plaça Barceloneta, s/n (Imatge de Dídac Santesmasses)

Casa del Porró

Els primers habitatges eren cases de planta baixa i pis. El seu aspecte exterior també tenia una estètica similar en tots els edificis: una porta central i dues finestres, una a cada costat a la planta baixa, i dues finestres i un balcó central al pis superior, rematat per un petit frontó triangular. La Casa del Porró té també la singularitat de ser el darrer exemple de construcció cap d’illa.

Casa del Porró
C/Sant Carles 6

Casa Lesseps

A la banda dreta de l’església de Sant Miquel trobem la casa que va ocupar en Fernando Lesseps entre els anys 1842 i 1848. La casa, d’estil neoclàssic, segueix el model establert per a totes les cases del barri: consta d’un pis i planta baixa (ampliant-ne posteriorment l’alçada a una planta més), les portes i les finestres són d’arcs rebaixats i la façana és adornada amb uns grans panells de terra cuita, molt habituals a la Barcelona de la primera meitat del segle XIX. La casa on va viure Lesseps manté força bé la seva estructura i encara hi podem admirar el pati interior, així com les baranes de ferro forjat originals al balcó del primer pis.

Text: M.J. Vidal


Casa Lesseps
C/ Sant Miquel, 41-43 (Imatge de Dídac Santesmasses)

ajuntament de BarcelonaGeneralitatmapa web - Informació legal