barceloneta

Llocs d’interès

Patrimoni industrial

Arc d’accés de la Maquinista Terrestre i Marítima

L’any 1856 es bastí aquest arc d’entrada que constituí l’accés principal a la fàbrica La Maquinista Terrestre y Marítima. Quan l‘antiga fàbrica de material ferroviari va cedir els seus terrenys, el barri va demanar un conjunt residencial, que va ser un primer pas per rehabilitar les parts més degradades del barri. El projecte del Barri de la Maquinista va ser signat per l’equip d’arquitectes Bohigues, Martorell i Mackay. Els espais enjardinats i els pisos amplis van ser algunes de les innovacions que aportaren al barri, on, en general, els pisos no acostumen a tenir més de 35 m2.

Arc d’accés de la Maquinista Terrestre i Marítima
C/ Maquinista, s/n (Imatge de Dídac Santesmasses)

Pont-grua de la Maquinista i xemeneia

Datada a finals del segle XIX, aquesta peça metàl·lica recolzada en quatre pilars és l’única resta de maquinària industrial de la factoria La Maquinista Terrestre y Marítima. També hi podem veure la xemeneia de la fàbrica, de secció circular, construïda amb obra vista i anelles que l’envolten i la recorren verticalment.

Pont-grua de la Maquinista i xemeneia
Passeig Salvat Papasseit, s/n

Torre de les Aigües, Catalana de Gas

Entre el 1905 i el 1906, la Sociedad Catalana para el Alumbrado del Gas en Barcelona va fer construir una torre d’aigües per augmentar la pressió de l’aigua que havia d’arribar a les noves instal·lacions. El projecte s’encarregà a Josep Domènech i Estapà, qui es decantà per una decoració exterior modernista. La torre té 4,5 metres d’alçada i està aixecada sobre una base octogonal. El dipòsit cilíndric d’aigua està recobert de ceràmica i el maó destaca com a element ornamental. Completen aquest conjunt del parc les restes metàl·liques de la bombona cilíndrica que ocupaven gran part del parc actual.


Torre de les Aigües, Catalana de Gas
Parc de la Barceloneta s/n

Pavelló d’Oficines de la Catalana de Gas

Seu de la que va ser l‘oficina de la direcció de la fàbrica de gas que hi va haver a la Barceloneta, es va construir el 1907 i el projecte va ser signat per Josep Domènech i Estapà, qui li va donar una empremta modernista. Consta de planta baixa i un primer pis amb terrat. Les oficines van deixar pas a un centre mèdic per a empleats de la companyia. Actualment, sota la denominació de la Fàbrica del Sol, és la seu d’un projecte sobre sostenibilitat.

Texto: M. J. Vidal

Pavelló d’Oficines de la Catalana de Gas
C/ Ginebra s/n

ajuntament de BarcelonaGeneralitatmapa web - Informació legal