barceloneta

Llocs d’interès

Patrimoni cooperatiu

Cooperativa La Fraternitat

Fundada el 1879, La Fraternitat fou una de les cooperatives més antigues de Catalunya. Després de traslladar-ne la seu des del carrer Pescadors a la seva ubicació al carrer Sant Carles el 1917, es va decidir reformar la construcció original i Francesc Guàrdia i Vial construeix l’edifici actual, que es va convertir en una de les construccions modernistes més destacades del barri. L’edifici es va pensar per donar diferents serveis als socis, com la botiga de venda a la planta baixa o una gran sala d’actes al primer pis, i també contenia una biblioteca, sales de reunions i un cafè. Cap al 1974 deixa d’existir com a cooperativa i l’immoble és utilitzat per a diferents usos. Actualment és la seu de la biblioteca pública.

Cooperativa La Fraternitat
C/ Santa Clara, 8-12 (Imatge de Dídac Santesmasses)

Real Montepío San Pedro

Es tracta d’un edifici d’habitatges de planta baixa i cinc plantes pis construït amb un projecte de l’arquitecte Antoni de Falguera l’any 1928. En origen va ser destinat a la seu del Real Montepío de San Pedro Pescador, inaugurada el febrer del 1931. La finalitat d’aquesta entitat era donar suport als treballadors portuaris.


 

 

 

 Real Montepío San Pedro
C/ Mar 95-97-99

Cooperativa Popular Obrera El Siglo XX

L’actiu moviment obrer al barri ens deixa aquesta seu d’una altra cooperativa. En aquest cas es tracta de la Cooperativa Popular Obrera El Siglo XX. Fundada el 1901, Miquel Niubó i Munté planteja cap al 1939 un sorprenent edifici expressionista de planta baixa i tres plantes pis (la segona, de doble alçada) que trenca de manera radical les tipologies edificatòries més comunes de la Barceloneta.

 

 

 

Cooperativa Popular Obrera El Siglo XX
C/ Ginebra, 24 (Imatge de Dídac Santesmasses)

ajuntament de BarcelonaGeneralitatmapa web - Informació legal