barceloneta

La Barceloneta: Un traçat original

Reinventant l’espai

A partir del 1953, amb la nova ordenança, es permeten fins a set pisos. Cap al 1970, l‘especial densitat del barri fa que l‘associació de veïns comenci a reivindicar millores en les condicions dels habitatges. La Barceloneta començava a deixar de banda el seu passat industrial i mariner i a centrar-se en l’oci relacionat principalment amb els banys i la gastronomia.

El Pla de la Ribera (Plan Parcial de Ordenación Urbana de la Ribera de Barcelona) va ser el projecte que va començar a traçar un actiu moviment veïnal. Es tractava d’un projecte a gran escala que preveia la reordenació de la façana marítima arrencant des de la Barceloneta. L’oposició veïnal va respondre amb un estudi del 1978 anomenat Estudi previ a la Remodelació de la Barceloneta, on es valoraven les expectatives del barri davant possibles remodelacions.

En aquest context reivindicatiu sorgeix el pla especial de reforma interior (PERI), aprovat el 27 de juny del 1985, que, aprofitant les transformacions que podia generar la desaparició de les grans indústries com La Maquinista, volia regenerar els aspectes més degradats de la trama urbana del barri i crear un parc d’habitatge en millors condicions. Les transformacions, però, a banda del projecte de La Maquinista, s’articulen majoritàriament en diferents punts de la façana del barri.

L’evolució més intensa, si més no, es viu entre el 1986 i el 1992, quan van desaparèixer els tinglados, els xiringuitos i els banys i es van obrir espais nous, com el Moll de la Barceloneta i el Passeig Marítim. La població comença a entrar en retrocés i el barri inicia una orientació cap al sector turístic.

Amb l’arribada del segle XXI, l’interior continua esperant millores. El repte actual és conservar de manera consensual tots aquells espais amb marcat contingut històric i adequar els habitatges i els espais a les demandes socials actuals.

Text: M.J. Vidal

foto
Vista de la Barceloneta actual.
ajuntament de BarcelonaGeneralitatmapa web - Informació legal